Wat gebeurt er in een les?

Door het uitoefenen van in het begin basale bewegingen zoals gaan zitten, opstaan, lopen etc. worden de basis principes geleerd, die later ook van toepassing zijn op andere, meer gecompliceerde activiteiten. Dit kan het bespelen van een instrument betekenen, het zitten achter de computer of slaan van een golfbal. Alles naar gelang de behoefte van de leerling.

Person lying down on a table learning Alexander TechniqueDoor verbale instructies en lichte aanraking van de docent wordt de leerling bewust gemaakt van de onnodige spanning in b.v. de nek, kaak en schouders of andere delen van het lichaam. Door het geven van specifieke mentale richtingen wordt de balans tussen het hoofd, nek en rug verbeterd, wat een positieve invloed heeft op het geheel.

Ongeveer 15 minuten worden besteed aan werk op de tafel (actieve rusthouding) wat grotere ontspanning teweeg kan brengen. Zowel gedurende de activiteiten als met het tafelwerk werkt de docent met de leerling doormiddel van zachte aanraking en het geven van verbale instructies. Gedurende deze tijd wordt mentale deelneming van de leerling gevraagd. Een les duurt tussen de 30 en 45 minuten.